Go To Section

Sokoldalú komponensvizsgálat

Nordhausen/Stuttgart, 2016. június 10.

Sokoldalú komponensvizsgálat

Az innovatív, könnyű súlyú összetevők validálása elektromos, hibrid vagy belső égéses hajtással rendelkező járművekhez nagy időigényű és drága eljárás. A folyamat egyszerűsítése érdekében a Poppe + Potthoff Maschinenbau egy sokoldalúan fel­szerelt próbapadot fejlesztett ki. A PPM 278-00 szélsőséges gyakorlati körülmények szimulációjára is képes és ellenőrizi a műanyag és fém összetevőket változó nyomású, hőmérsékleti és páratartalmú körülmények között.

A próbapad klímakamrákkal felszerelt. Ebben az alkatrészek -72°C és +180°C (-96,7°F és 356°F) közötti hőmérsékleteken 98%-os páratartalomnak kerülnek kitételre. A nyomás ennek során -0,8 bar és +3,5 bar között változhat. A tesztelési frekvencia 0,5 Hz, a vizsgálati volumen 15 dm3 különböző médiumokkal (pl. glikol, levegő, víz, olaj). Így nyomásimpulzusos vizsgálatok válnak lehetővé túlnyomás-túlnyomás, túlnyomás-vákuum és vákuum-vákuum környezetben.

„Az autóipari szektorban és számos más iparágban az alkatrészeket egyre inkább speciális műanyagokból készítik“ – mondta el Johannes Montag, Head of Sales a Poppe + Potthoff Maschinenbau cégnél. „Sokoldalú próbapadunkkal lehetővé válik számos tesztstandard elvégzése, pl. szivattyúkhoz, tömlőkhöz, szelepekhez és a hűtőrendszerekben lévő radiátorokhoz elektromos járművek esetén, vagy újszerű légelszívő csonkoknál belső égésű motorok esetén.“

Johannes Montag, a Poppe + Potthoff Maschinenbau GmbH nordhauseni (Németország) üzemének értékesítési vezetője Stefan Dreyer vezérigazgatóval (balra) és Frank Baudler műszaki igazgatóval (jobbra).

A vizsgálókamrák minden oldalán három vagy több vizsgálócsatlakozás került elhelyezésre. Ezek külön szelepek segítségével egyedileg kapcsolhatók ki. Az automatikus tömítettségi teszt minden x. ciklus esetén egyedileg észleli a szivárgásokat az egyes alkatrészeken és azokat kizárja a tesztmenetből. A mérési adatok rögzítése, a vizualizáció, a mentés és az adatexport a Texas Instruments LabVIEW programjának használatával történik.

Az idei Automotive Testing Expo Europe (stand: 1104) után a német magasnyomásos technológiai szakértők a kínai Automotive Testing Expo kiállításon (stand: 6048), valamint az USA-ban (stand: 1101) is részt vesznek. Az ügyfélspecifikusan a precizitásra és magas teljesítményre kialakított vizsgálati, autofrettázs- és automatizációs berendezések az egész világon használatban vannak a kutatásban, a fejlesztésben és a gyártásban.

fénykép: Klímakamrákkal felszerelve a nyomás a Poppe + Potthoff PPM 27800 készüléke -0,8 és +3,5 bar közötti értéken állítható be 0,5 Hz-es vizsgálati frekvencia és 15 dm3 tesztvolumen mellett.