A Poppe + Potthoff Maschinenbau hasítónyomásos próbapadjával műanyag alkatrészek gyors és nagy precizitású alkatrész-vizsgálatára nyílik lehetőség.
Go To Section

Műanyag összetevők precíz vizsgálata

Nordhausen, 2017. augusztus 18.

Műanyag összetevők precíz vizsgálata

A Poppe + Potthoff Maschinenbau a Fakuma kiállításon bemutatja új hasítónyomás vizsgálópadjait 400 bar értékig, finomnyomásos szabályozással, +/- 0,1 bar tűréssel és mérőeszköz-képességgel a teljes nyomástartományban.

2017. október 17. és 21. között a műanyagipari feldolgozóipar képviselői Freidrichshafenben (Németország) találkoznak a Fakuma szakkiállítás alkalmából. Az FO-02 standon a Poppe + Potthoff Maschinenbau mutatja be a 35 országból érkező közel 40.000 látogató számára legújabb próbaberendezéseit a műanyag összetevőkhöz. Egy új finomnyomásos szabályozóeljárás lehetővé teszi olyan alkatrészek rendkívül precíz tesztelését, mint az AdBlue tartályok, a fékfolyadék-tartályok, a tömlős vezetékek vagy elszívómodulok.

A médiavezető alkatrészek minőségének tanúsítása céljából az összetevőket nyomás alá helyezik, míg azok szét nem repednek. A folyamat pontos mérésre és dokumentálásra kerül, így a specifikus alkalmazásokhoz szánt alkatrészek optimálisan alakíthatók ki. A hasítónyomás részben másodpercenkénti 100.000 mérési értékkel kerül megállapításra. A Poppe + Potthoff Maschinenbau vállalatnál a nyomás felépítése ennek során egy olyan technológiával történik, mely gyorsabb, precízebb és kevesebb karbantartást igényel, mint az a hagyományos rendszerek esetén megszokott.

Szabadalmaztatott precíz szabályozási eljárás

A hasítónyomásos vizsgálathoz két vizsgálókör áll rendelkezésre, melyek különböző módon működnek. Egy saját fejlesztésű, kopásmentes precíziós szabályozási eljárás +/- 0,1 bar tűrésértékkel lehetővé teszi a rendkívül precíz, szabadon programozható és ismételhetően pontos nyomásnövelést 50 bar értékig. A másik vizsgálókörben egy pneumatikusan hajtott nyomásáttétel működik, mellyel akár 400 bar mértékű nyomás is létrehozható. Vizsgálóközegként normál vezetékes víz vagy vizsgálóolaj használható.

A próbapad önellátóan működő berendezés. Speciálisan a műanyagipar számára került kifejlesztésre. A próbadarabok bonyodalmaktól mentesen adaptálhatók, gyorszáras kuplungok használatával. Ezenfelül lehetőség van egy gyorsváltó berendezés felszerelésére is, mellyel a próbadarabok kézileg szerelhetők fel a vizsgálókamrán kívül. A kézi szkennerrel opcionálisan lehetőség nyílik az alkatrészek azonosítására is, melynek köszönhetően a hasítónyomás minden alkatrészhez egyedien rendelhető hozzá.

Rugalmas szoftverstruktúra

A programozható logikai vezérlő (PLC) szériaszerű interfésszel rendelkezik az adatcseréhez. A vizsgakövetelmények bevitele érintőpanelen keresztül történik, a mérési adatok rögzítése és megjelenítése pedig a National Instruments LabVIEW alkalmazásával történik. A nyitott szoftverstruktúra használatával lehetőség nyílik arra is, hogy további szenzorokat és adatokat kössenek be a vizsgálatra, például az anyag tágulásának méréséhez. Az ügyfélspecifikus, releváns paraméterek így kiválóan jeleníthetők meg.