Go To Section

Könnyűszerkezetes tengelykapcsoló

Az R+W könnyű súlyú tengelykapcsolói gondoskodnak arról az ISS nemzetközi űrállomáson, hogy az asztronauták ne terheljék túl az edzőgépeket.

Könnyűszerkezetes tengelykapcsoló

Werther (Németország), 2020. június 4.

A Poppe + Potthoff leányvállalata, az R+W a TORQLIGHT SL terméksorral mintegy 60 százalékkal csökkentette a biztonsági tengelykapcsolók súlyát.

Biztonságos, hosszú élettartamú és könnyű. Ezen tulajdonságok különösen keresettek a légi- és űrközlekedés szakterületein. Mert minden szállított gramm drága energiába kerül. Az ISS nemzetközi űrállomáson ezért az R+W optimalizált súlyú biztonsági tengelykapcsolói vannak használatban. Ezek biztosítják, hogy ne következzen be túlterhelés, ha az asztronauták a súlytalanság állapotában az edzőgépeken sportolnak.

Az R+W cég TÜV tanúsítvánnyal rendelkező SLN biztonsági tengelykapcsolója kompakt, robusztus és rendkívül könnyed. 0,3 és 1,5 kg közötti súlyával, – a modell függvényében – akár 60 százalékkal is kevesebbet nyom, mint a sztenderd terméksor.

De földközelibb alkalmazásokban is fontos szerepet kap a súly, így a robotikában vagy a járműtechnikai területeken. A könnyű szerkezetek segítenek abban, hogy a tömeg tehetetlenségi erejét és az energiaigényeket csökkentsük. A villamos járművekhez az R+W például könnyű és robusztus biztonsági tengelykapcsolókat kínál. Ezekkel meggátolható, hogy a hajtómű egy padlófékezésnél károsodjon.

A fejlesztők ennek során az R+W próbát állt tengelykapcsolómodelljeit használták fel, sűrítették az alkatrészeket és speciális csúcstechnológiás anyagokat használtak fel, melyek akár 10.000-es vagy azt meghaladó ütemszámban is kiállják a kapcsolásokat. Ezenfelül a golyók kapcsolódási mechanizmusa is optimalizálásra került. Precíz és akár 50 százalékkal növelt forgatónyomaték-határolást tesz lehetővé milliszekundum alatti kapcsolási idők mellett.

Az R+W könnyű súlyú biztonsági tengelykapcsolói a rugós előfeszítésű golyókapcsolási elvvel abszolút mértékben játékmentesek.

A TORQLIGHT SL tengelykapcsoló terméksorral az R+W rendkívül könnyed, kompakt és magas precizitású biztonsági tengelykapcsolót tesz elérhetővé a piacon. Számos kivitelezés és méret is elérhető 10 és 700 NM közötti kinyomási forgatónyomatékértékek mellett. A rugós előfeszítésű golyós kapcsolási mechanika tartós precizitással és 3-5 milliszekundumos reakcióidőkkel tűnik ki. Könnyedségével biztonságról gondoskodik.