Go To Section

Fakuma 2018: Műanyagok nyomásvizsgálata

Nordhausen, 2018. augusztus 16.

Fakuma 2018: Műanyagok nyomásvizsgálata

A Poppe + Potthoff Maschinenbau (FO csarnok, FO-02 stand) tesztállomásai a közegvezető műanyag részegységek nyomásállóságát +/- 0,1 bar tűréshatárral tesztelik.

Sok vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy új műanyag komponenseket validálhassanak a praktikus használathoz. Burkolatok és közegvezető részegységek esetében szakadásig tesztelni kell a tömítettséget, valamint az átfolyás- és nyomásváltozás-állóságot. A Poppe + Potthoff Maschinenbau ehhez kínál műszerrel felszerelt, speciális fejlesztésű finomszabályozó eljárással ellátott tesztállomásokat.

„A műanyagipar számára készült tesztállomásokon a nyomásnövelés olyan technológiával történik, amely gyorsabb, precízebb és kevesebb karbantartást igényel, mint a hagyományos rendszerek” – mondja Johannes Montag, a Poppe + Potthoff Maschinenbau értékesítési vezetője. Ehhez két, különféle módon működő vizsgálókört kombinálunk:

a saját fejlesztésű, kopásmentes finomszabályozó eljárás +/- 0,1 bar tűréshatárral nagyon precíz, finoman programozható és ismételhető nyomásnövelést tesz lehetővé 50 bar értékig. A második ellenőrzési körben egy pneumatikus meghajtású nyomásfokozó működik, amellyel akár 400 bar nyomás is elérhető.

Egy részegység szakítószilárdsága másodpercenként akár 100 000 mérési értékkel, akár 20 literes tágulási térfogattal precízen meghatározható. A mérési adatok gyűjtése és megjelenítése a National Instruments LabVIEW készülékével történik, amely soros interfésszel van felszerelve az adatcseréhez. A tesztparancsok bevitele érintőpanelen keresztül történik. A vizsgálati közeg vezetékes víz vagy tesztolaj.