Go To Section

2017. novemberi kiadás

A lehetőségek rugalmas kihasználása

Sikerstratégiánk legfontosabb elemei a pontosság, az innováció és a rugalmasság. És mindezeken a területeken ismét új mércét állítottunk fel: Az R+W valószínűleg elkészítette a világ legnagyobb tengelykapcsolóját, szakismereteink segítenek a haszonjárművek CO2 kibocsátásnak drasztikus csökkentésében.

Új épületünkkel tovább bővítettük precíziós alkatrészgyártási kapacitásunkat és gépész szakértőink kidolgoztak egy speciális rendszert az e-mobilitás területén használt hűtő-, és fűtőkomponensek ellenőrzésére.

Nemzetközi téren tevékeny vállalatcsoportként felépítésünk diverzifikált szerkezetű. Az egyes részpiacok felszálló és leszálló periódusai olyan kihívások elé állítanak minket, amelyeket növekedési lehetőségként tudunk használni. Mivel munkatársaink és berendezéseink is fel vannak készülve a lehető legrugalmasabb reagálásra.

Szilárd meggyőződésünk, hogy kiválóan fel vagyunk készülve a jövő kihívásaira. Éppen elkezdődött a konjunktúra felfutása. Ez hátszelet biztosít számunkra új piacok megszerzéséhez és innovatív technológiák alkalmazásához.

Kellemes időtöltést kívánunk az olvasáshoz!

Dipl.-Ing. Rüdiger Faustmann (ügyvezető igazgató) és Dr. Christian Potthoff-Sewing (elnök/pénzügyi igazgató)

A Guinness rekordokba bekerülő óriás

Az R+W számára első helyen a biztonság áll – különösen vonatkozik ez a következő a tengelykapcsolóra: Az óriás külső átmérője 4 000 mm, belső átmérője 700 mm. 470 mm hosszú és a nyomatékkorlátozó kereken 21 500 kg súlyú.

A STF 20.000 típusú biztonsági tengelykapcsoló a jövőben két darab hat megawattos motort fog védeni egy szélkerék tesztberendezésben. 0 - 20 ford./perc fordulatszámtartományban üzemel és kézi összekapcsolással 15 000 - 20 000 kNm közötti nyomatékokhoz állítható be.

Az R+W által kifejlesztett óriás tengelykapcsolót idén nyáron szerelték össze Klingenbengben és egy speciális járművel szállították a felhasználás helyére. A látványos eseményt ez a film örökítette meg. Folyamatban van a berendezés „world‘s biggest mechanical torque limiter“ címen történő bejegyzése a Guinness World Records könyvbe.

Az R+W kifejlesztett egy 4000 mm átmérőjű tengelykapcsolót, amely a jövőben egy szélkerék tesztberendezés két darab hat megawattos motorját fogja védeni a túlterheléstől.

Nagynyomású komponensek új földgáz és biogáz befecskendező rendszerhez

Kezdődik az alternatív üzemanyagok felfutása: 2018 tavaszától egy európai OEM két olyan nehéz tehergépgépjárművet fog gyártani, amelyek folyékony földgázzal, vagy biogázzal üzemelnek. A dízellel összehasonlítva ezeknél 20-100 százalékkal csökken a CO2-kibocsátás anélkül, hogy le kellene mondani a teljesítményről.

Műszakilag a folyékony gáz-üzemű hajtómű a már bevált dízel technológián alapul: A járó motor felmelegíti a tartályban lévő folyékony gázt és átalakítja komprimált gázzá. A befecskendezéskor a gáz meggyújtása érdekében beadagolásra kerül egy kevés dízel, vagy HVO (hidrogénezett növényi olaj).

Az itt használt technológia a Westport™ High Pressure Direct Injection engine technology (“Westport™ HPDI 2.0”) technológián alapul melyet a Westport Fuel Systems fejlesztett ki. Az injektorok nagy nyomással kb. 5 százalék dízelt, ill. HVO-t és 95 százalék komprimált gázt fecskendeznek be a motor égéskamráiba.

„A Westport Fuel Systems fejlesztési partnereként különböző méretű gáz-, és dízel nagynyomású vezetékeket szállítunk”, magyarázta Christian Rabe, a Poppe + Potthoff illetékes projektvezetője. A tömítettség és a nyomásállóság (<600bar) szempontjából különösen a gázvezetékek (külső átmérő: 9 mm, belső átmérő: 6 mm) kell hogy megfeleljenek a legmagasabb követelményekben.

Mivel a fent említett méretek az autóiparban nem szabványosak, a teljesítménycsatlakozókat speciálisan erre a célra kellett kifejleszteni. További kihívást jelentett a rövid vezetékhosszúságok optimális elhelyezése a hengerfejnél. A tervezési koncepciót a P+P dolgozta ki és ellenőrizte.

Az ügyfélnél a helyszínen végzett intenzív torziós-, és vibrációs tesztek során a vezetékek bebizonyították optimális teljesítményüket és biztonságosságukat. A számos kihívással és nemzetközi egyeztetéssel járó projekt során olyan hatékony volt az együttműködés a Westport Fuel Systems vállalattal, hogy a partnerek már további projekteket készítenek elő ezen a területen.

A folyékony földgáz és biogáz (LNG) középtávon megfelelő alternatív üzemanyag lehet a haszongépjárművek számára. A gázhajtás mellett szól, hogy ezek tisztábban égetik el az üzemanyagot és ezért kevesebb drága utólagos kipufogógáz-kezelésre van szükség. A gázüzemű motorok jelentősen kevesebb üvegházgázt termelnek, ami a klímavédelem szempontjából kiemelt fontosságú.

13 liter lökettérfogattal rendelkező Euro 6 soros hathengeres common rail motorjával az OEM igazán mozgásba hozza maximum 64 tonna megengedett össztömegű tehergépjárműveit. A motorból 420 lóerős, 2100 Nm legnagyobb nyomatékkal, és 460 lóerős 2300 Nm legnagyobb nyomatékkal rendelkező változatok kaphatók.

A motorok üzemanyagfogyasztása a dízelmotorokéval összehasonlítható és 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos gázüzemű motorok fogyasztása. Az LNG tartály méretétől függően az új kamionok akár 1000 km-t is képesek megtenni egy tankolással.

A folyékony gáz (LNG) használatával akár 20-100 százalékkal csökkenthető a CO2-kibocsátás. Ez ehhez szükséges Westport™ HPDI 2.0 injektorok és nagynyomású vezetékek a már bevált dízel befecskendezési technológián alapulnak.
Forrás: Westport Fuel Systems

Megtörtént az új gyártócsarnok átadása

A vezetőség, számos munkatárs és vendég július 11.-én a kunovicei kiegészítő gyártócsarnok átadását ünnepelték. A Poppe + Potthoff 1999 óta gyárt Csehországban komplex geometriájú precíziós alkatrészeket. A jelenleg 140 dolgozónak munkát adó telephelyet most 4000 négyzetméterről 8000 négyzetméterre bővítettük.

Az új gyártóterület mellett elkészült egy kohászati anyagok tárolására alkalmas új raktár is, fedett tehergépjármű dokkolási területtel. A munkatársak számára új közösségi helyiségek is létesültek: Étkezők, pihenők és öltözők. A vállalat összes helyisége teljesen klimatizált.

Az építési és burkolási munkák 2016 januártól decemberig tartottak. Négy hónap próbaüzemet követően 2017 kora nyáron indult el a szabályos üzemelés. A Poppe + Potthoff közel 125 millió cseh koronát fektetett be az energiahatékony új épület létrehozásába.

Továbbá beszerzésre kerültek új gépek és műszaki berendezések 250 millió cseh korona értékben, ezek között egy háromkamrás vákuumkemence, amely az egyetlen ilyen típusú darab a Cseh Köztársaság területén. A berendezés lehetővé teszi a komplex munkadarabok csekély deformáció melletti hőkezelését.

A Poppe + Potthoff s.r.o. sokféle gyártástechnológiát kínál. Feldolgoz acélt, acélötvözeteket és nemesacélt ugyan úgy, mint alumíniumot, vörösrezet és olyan ötvözeteket, mint a bronz és a sárgaréz. A nagy rugalmasságú géppark széles megmunkálási spektrumot tesz lehetővé.

Az üzem főként autóipari alkalmazásokhoz nagy-, közepes-, és kis sorozatban is gyárt finommechanikai precíziós alkatrészeket. A leggyakoribb felhasználási területek a hidraulikus rendszerek, teljesítménynövelő hajtások, járművek kényelmi és biztonsági rendszerei, pl. ABS, TCS és ESP rendszerek.

A Poppe + Potthoff s.r.o. vállalat, Kunovice, Csehország, 140 dolgozóval immár 8000 négyzetméter felületen precíziós alkatrészek széles skáláját állítja elő.

A PPM teszteli az e-mobilitás területén használt fűtő-, és hűtőaggregátokat

A PPM kompakt funkcionális próbapadja a hőmérséklet változtatása mellett megméri a fűtő-, és hűtőaggregátok fogyasztási-, és teljesítmény-adatait, lehetőséget kínálva ezáltal a teljesítményük optimalizálására.

Az elektromobilitásban a hűtés és a fűtés sok hatótávolság-vesztéssel jár, hiszen a szükséges áramot az akkumulátorteljesítményből kell elvenni. A Poppe + Potthoff Maschinenbau (PPM) vállalat egyik új próbapadja valós körülmények között teszteli a klímaaggregátokat és termékeik hatékonyságának tartós optimalizálása érdekében időben szolgáltat adatokat a fejlesztőknek.

Miután a váltakozó nyomású próbapadon fény derült az anyagokkal kapcsolatos gyenge pontokra, a funkcionális próbapadon az áramfogyasztás és a fűtési-, ill. hűtési teljesítmény kerül górcső alá, változó hőmérséklet mellett. A fedélzeti-, ill. vonatóakkumulátorról történő üzemeltetés szimulálása érdekében a berendezés kis- (0-20 V DC / 5A), vagy nagyfeszültséggel (0-600 V DC / 150A) látja el az aggregátot.

A hosszútávú teszt (általában 20 nap) során a beprogramozott tesztciklusoknak megfelelően változik a tesztközeg (víz-glikol keverék, vagy tiszta glikol) hőmérséklete (-35 és +100 C fok között) és volumenárama (3 - 30 l/perc). A változó környezeti hőmérséklet szimulálása érdekében a tesztet opcionálisan klímakamrában is el lehet végezni, -40 és +140 Celsius fok közötti hőmérsékleten.

Az érzékelők nyomon követik a környezeti hőmérsékletet, valamint a próbadarab be-, és kimenetén a tesztközeg hőmérsékletét. A rendszer dokumentálja az átáramló mennyiséget, a nyomást, a nyomáscsökkentést, továbbá a nagy-, és kisfeszültségi tartományban lévő áramerősséget és feszültséget is. A valósághű tesztekkel pontosan meghatározható és optimalizálható a fűtő-, ill. hűtőaggregát termikus-, és elektromos teljesítménye.