Megfelelő megoldások hidrogénes alkalmazásokhoz

Werther, 22.04.2022
A Poppe + Potthoff a PPH2-vel egy speciálisan a hidrogénes alkalmazásokhoz fejlesztett anyagot kínál

Az alternatív hajtások már hosszú idő óta nem a jövő szelét alkotják. Az üzemanyagcellás és hidrogénes technológia tiszta alternatívát kínál a szokványos hajtásokkal szemben, teszi ezt mind mobil, mind helyhez kötött alkalmazásokban. A hajtórendszeren belüli, rendkívül illékony gázok biztonságos tárolásának és hatékony szállításának biztosítása érdekében azon alkatrészeknek, melyek a hidrogénnel érintkeznek, különlegesen ellenállónak kell lenniük.

Ezen összetevőket mindeddig a hagyományos rendszerekben is elsősorban ausztenites rozsdamentes acélból készítették. Ez azonban több hátránnyal is jár: Az ausztenites rozsdamentes acél többek között a magas nikkeltartalma miatt rendkívül drága. Mivel az anyag maga csekély szilárdsággal rendelkezik, az alkatrészeket a nagyobb nyomásállóság elérése érdekében nagyobb falvastagsággal kell készíteni. Ez azonban megnöveli a súlyt és nagyobb anyagfelhasználáshoz is vezet, mely ismételten további költségnövekedést okoz.

Ezen problémák leküzdése érdekében a Poppe + Potthoff speciálisan hidrogénes alkalmazásokhoz való anyagot, a PPH2-t fejlesztette ki. Az ötvözött szénacél kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, melyeket a Poppe + Potthoff által kifejlesztett PPSH hőkezelés tovább javít. Ezzel a PPH2 eljárással gyártott összetevők fala vékonyabb lesz a nemesacélból készült összetevőkhöz képest, így a csekélyebb súly mellett az anyagköltségek csökkenésére is számítani lehet. Ez további előnyt jelent az ügyfelek számára. A korrózió elleni hatékony védelmet egy cink-nikkel réteg biztosítja.

A PPH2 a Poppe + Potthoff fejlesztése, melynek során az anyag különösen alkalmassá válik a hegesztési folyamatokhoz (például common railek gyártása során) és feldolgozása is egyszerűbbé válik. Ezért jól ismert gyártási eljárások alkalmazhatók, melyek például a dízelmotorok összetevőinek gyártása során fordulnak elő. Ezen a módon további költségek takaríthatók meg, mivel a gépeket és berendezéseket nem kell átszerelni, ha korábban már szénacéllal dolgoztak.

Az anyag különösen alkalmas H2 elosztórendszerek összetevőinek gyártásához (többek között vezetékek, railek, szelepek). Ennek során mind mobil, mind ipari alkalmazásokhoz használható. Összetevők fejlesztői partnereként a Poppe + Potthoff már számos méretben készít PPH2 összetevőket, mindig az ügyfelek specifikus követelményeinek megfelelően. A PPH2 a DIN EN ISO 11114 előírásainak megfelelően egy külső vizsgálólaborban került ellenőrzésre és jóváhagyásra. Ezzel az alkalmazások a 79/2009/EK számú EU-rendelet területén is engedéllyel rendelkeznek a hidrogénes alkalmazások területén. Az új anyag esetében szintén teljesülnek az EIGA (European Industrial Gases Association) szervezete által a hidrogénszállító csövekkel és szállítótartályokkal szemben megfogalmazott követelmények.

A Poppe + Potthoff az anyag használatával egy OD6,35ID4 vezetéket fejlesztett ki 700 baros hidrogénes alkalmazásokhoz. Ezeket egy független és tanúsított vizsgálóintézet EC79 szerint sikeresen ellenőrizte. Az ennek során kialakított csatlakozási pont fémes szigetelésű golyós-kúpos kapcsolatot képez az ISO 2974 szerint.

Get in contact:

+49 5203 9166 - 0